De Amerikaanse aandelenbeurzen zijn vrijdag licht hoger geopend, na de verliezen een dag eerder.
Beleggers reageren onder meer op cijfers over de inflatie, het consumentenvertrouwen en de industriële productie in de VS en op diverse bedrijfscijfers.
De Dow-Jonesindex stond kort na opening 0,2 procent in de plus op 17.358 punten. De brede S&P 500 klom 0,2 procent tot 1998 punten en de technologiebeurs Nasdaq steeg 0,3 procent tot 4586 punten.
Inflatie neemt verder af
Voorbeurs bleek dat de inflatie in de Verenigde Staten in december is gedaald van 1,3 naar 0,8 procent op jaarbasis. Economen voorspelden in doorsnee een afvlakking tot 0,7 procent.
In november bedroeg de geldontwaarding nog 1,3 procent. De afname van vorige maand kwam vooral door de sterke daling van de olieprijs. De kerninflatie, die geen rekening houdt met de prijzen voor voedsel en energie, kwam uit op 1,6 procent.
Consumentenvertrouwen flink omhoog
Het consumentenvertrouwen in de Verenigde Staten is in januari toegenomen naar het hoogste niveau in elf jaar, maakte de Universiteit van Michigan vrijdag bekend op basis van een voorlopige raming.
De index waarmee het vertrouwen wordt gemeten, kwam uit op 98,2, tegen 93,6 in december. Economen rekenden in doorsnee op een stand van 94,1. Amerikaanse consumenten hebben meer vertrouwen in de economie door de stijgende werkgelegenheid en de dalende brandstofprijzen.
Industriële productie licht omlaag
De industriële productie in de Verenigde Staten is in december met 0,1 procent gedaald op maandbasis. Dat blijkt uit cijfers die de Federal Reserve vrijdag bekendmaakte.
Het cijfer komt overeen met de gemiddelde verwachting van economen. In november ging de productie nog met 1,3 procent omhoog.
De bezettingsgraad bedroeg 79,7 procent. Hier werd gemiddeld op 79,9 procent gerekend. Een maand eerder lag de bezettingsgraad op een herziene 80 procent.
Banken hebben het zwaar
Goldman Sachs zag de winst het afgelopen kwartaal dalen. Net als branchegenoten Bank of America, JPMorgan Chase en Citigroup kampte het concern met de onrust op de financiële markten, die zich onder meer vertaalde in de dalende olieprijs en almaar lagere rentes op obligaties.
De dalende olieprijs zit ook de dienstverlener aan de olie- en gasindustrie Schlumberger dwars. Dat bedrijf zag in de afgelopen drie maanden de winst kelderen en stuurde vanwege de verslechterde marktomstandigheden circa 9000 werknemers de laan uit.
Tegenover de mindere cijfers van Schlumberger en Goldman Sachs stond een forse winstgroei van chipfabrikant Intel. Het bedrijf profiteerde vooral van een grote vraag naar servers en tablets en van een bescheiden herstel van de pc-markt.
Dit artikel is oorspronkelijk verschenen op z24.nl